Raku stoken
Bij een raku stook worden keramiek werkstukken gemaakt van witte chamotte klei en met verschillende raku glazuren beschilderd en buiten in een speciale gasoven gestookt.
Als het glazuur roodgloeiend is wordt het werkstuk met een tang uit de oven gehaald en in een ton met zaagsel geplaatst, waarna deze afgedekt wordt met een deksel.
Door de temperatuurshock gaat het glazuur barsten, “craqueleren”. In de ton is het werkstuk echter nog heet genoeg om het zaagsel tot ontbranding te brengen en, doordat de ton afgedekt is, heeft het vuur niet genoeg zuurstof (reduceren) waardoor er veel rook ontstaat. De zwarte rook hecht zich in de barsten van het glazuur en op plekken waar geen glazuur is aangebracht.
Als het werkstuk afgekoeld is, moet het schoongeboend worden en dan krijg je het resultaat te zien. Omdat de stook buiten gebeurt en ieder werkstuk zijn eigen uitstraling heeft door de manier waarop je gewerkt hebt, weet niemand van te voren wat het eindresultaat zal zijn.
De werkstukken maak je van witte chamotte klei (40 % chamotte). Het liefst uit een stuk en / of goed aan elkaar gehecht met kleislib en opgeruwde randjes. Ik stook de oven namelijk snel op naar een temperatuur van rond de 1000 graden en de werkstukken moeten tegen de plotse afkoeling bestand zijn als de oven geopend wordt.
Thuis of tijdens de atelierdagen kan je werkstukken maken niet groter dan wat je kunt tillen met de raku tangen. Afhankelijk van het aantal deelnemers, 5 werkstukken van maximaal 30 cm hoogte en doorsnede 25 cm, wel even per mail melden wanneer je komt.
Tussen de middag is er een lunch. Alle deelnemers verzorgen een deel van het gerecht waar we met zijn allen van eten. Afhankelijk van het aantal deelnemers bepalen we in de week vooraf aan de stook wie wat meeneemt.
Let op :
Vanwege de te maken kosten van de speciale materialen is de inschrijving altijd bindend.
Recente reacties