Cursusjaar 2022

Afgelopen jaar is voor mij redelijk soepel verlopen zowel wat cursussen betreft als de samenwerking met de basisschool waar ik beeldende vormingslessen geef aan alle groepen.

Schoolactiviteiten

  • Het is fijn om na 7 jaar te zien hoe deze lessen geïntegreerd zijn bij zowel de kinderen, als leerkrachten en ouders. De meerwaarde wordt gezien: het is echt veel meer dan “knutselen” of een kunstles geven.
  • Ze leren: kiezen, kijken, vergelijken, ontdekken, experimenteren, fantaseren, creatief zijn en expressie uitdrukken. Vaardigheden trainen in beeldaspecten en met verschillende materialen en gereedschappen leren werken. Fijne motoriek oefenen en concentreren, doorzetten, uit stereotype symbolentaal durven te stappen. Op een veilige wijze stap voor stap nieuwe wegen bewandelen om zo te kunnen groeien in allerlei kwaliteiten die je als mens de rest van je leven nodig  kunt hebben.
  • Dit jaar heeft de school gewerkt aan hulp aan vluchtelingen in Hongarije. De kleiwerkstukken van de kinderen uit verschillende groepen werden per opbod verkocht. Ze hebben zeer gemotiveerd gewerkt en de opbrengst was rond de €600,-. Een pracht bedrag om benodigdheden voor vluchtelingen te kunnen kopen.

Cursus atelier

  • Door het hele gebeuren met corona beseffen mensen hoe fijn het is om buitenhuis een wekelijks terugkerende hobby te hebben en in contact te zijn met gelijkgezinden.
  • De nieuwe atelierkaart (niet 10 maar 16 dagdelen en 2 inhaallessen) heeft zijn vruchten afgeworpen. Meer continuïteit en minder verzuim!
  • De woensdagochtend groep werkt aan een gezamenlijk thema  “onder de stolp”. Ieder mag hier zijn eigen invulling aan geven, belangrijk is dat er vernieuwing komt. Leuk te zien hoe verschillend cursisten dit thema onder handen nemen.

Terugblik: een bijzonder & bewogen 2021

Laat ik duidelijk zijn: een atelier zonder cursisten is voor mij niet sprankelend. In eerste instantie denk je dat je je eigen werk gaat oppakken en meer aan opdrachten kunt gaan werken. Maar niets is minder waar…  creativiteit vraagt om input! Je zoekt inspiratie, energie, uitwisseling en met deze lockdown werden wij allen terug geworpen op ons zelf. Helemaal als je daarbij behoorlijk ziek wordt en aan je herstel en gezondheid moet gaan werken.

Een tijd van bezinning én nieuwe plannen bedenken die misschien wél mogelijk zijn in deze bijzonder tijd.

Rustig aandoen en merken dat dit ook fijne kanten in zich heeft. Heel voorzichtig op gepaste afstand enkele cursisten uitnodigen per dag om toch in het atelier te werken levert ook mooie intieme momenten met elkaar.

Fijn toen ik weer de beeldende lessen op school in Januari kon startten. Kinderen hebben het werken in het atelier gemist. Voor mij een onmogelijke opgave om op 1,5 meter afstand te blijven van leerlingen.  Een bedenksel dat in de praktijk niet werkt en geregeld onderging ik een GGD test om veilig te kunnen blijven werken.

Op veilige afstand ook voor iedere cursist. Een tafel met een emmer water en een aantal gereedschappen en per tour beurt opruimen werkte prima. Voor portret en model was ik helaas genoodzaakt de lessen te annuleren.

Er zijn afgelopen jaar bijzonder mooie werstukken afgerond en deze kan je op de onderstaande foto’s bewonderen. Hou het gezond en ik hoop weer op een fijn en inspirerend seizoen!

Het nieuwe seizoen gaat weer starten in februari!

  • De atelierdagen op woensdag en vrijdag zijn weer begonnen
  • De keramiekcursus op donderdagochtend is een combinatie geworden met atelier dag
  • Model gaat hopelijk weer starten op 16 februari
  • Portret op vrijdagochtend gaat niet door omdat dat ik de veilige afstand niet kan garanderen

Kunstzinnige groet,
Ceciel

Atelierconcert “Dear Adam” op 14 februari

Stichting Kunstprojecten Tilburg presenteert op Vrijdag 14 Februari het concert van “Dear Adam” in het atelier van Ceciel van der Weide gelegen in de Wandelbosschool, Auteurslaan 7, Tilburg.

Inloop Concert: vanaf 20.00 uur.

Concert van 20.30 uur tot 21.30 uur.

Entree: 10 euro inclusief koffie of thee.

Graag vooraf reserveren via : info@kunstdichterbij.nl

 

“Dear Adam” Achtergrond informatie.

Joosje Jochems en Wessel Maas, beiden afgestudeerd van de Rockacademie in Tilburg, wonnen met hun eerste nummer Tonight een plek op de CD Alle 014 Goed. Hierna hadden ze de smaak te pakken en wilden ze samen, door middel van hun muziek, hun verhalen delen met het publiek. Als in een brief vertellen ze op een persoonlijke manier in hun songteksten alle dingen die ze bezighouden en die voor iedereen herkenbaar zijn. Met de warme, maar zeer krachtige stem van Joosje Jochems (bekend van o.a. de Jacques de Leeuw Prijs), onder begeleiding van het dynamische gitaarspel en de ingetogen tweede stem van Wessel Maas  maakt Dear Adam fijne luisterliedjes. Muziek waar je gemakkelijk bij kunt wegdromen. In het voorjaar van 2017 heeft Dear Adam zich toegespitst op het uitbrengen van een eerste plaat. In 2018 is het project “Liefs, uit Tilburg” tot leven gebracht. Kijk en luister naar de volgende sites van dit geweldig muzikaal duo: Website https://www.dearadam.nl/ en Opname Omroep Tilburg; Liefs, uit Tilburg https://www.youtube.com/watch?v=-eLDLtZncWA

 

Dus wil je bij dit prachtige warme concert aanwezig zijn, reserveer dan tijdig via de mail: info@kunstdichterbij.nl Graag tot Vrijdag 14 Februari!

Groet Henk Verhoeven

Stichting Kunstprojecten Tilburg

www.stichtingkunstprojectentilburg.nl

info@kunstdichterbij.nl

tel: 013 – 543 33 49, 06 – 447 45 911.

Laaste inschrijfmogelijkheden!

Dag allemaal,

Er zijn nog alleen plaatsen vrij bij:
(1) model boetseren op woensdagavond: 3 plaatsen
(2) raku stoken,
(3) CreCul werkweken.

Dus wees er snel bij!

Met kunstzinnige groet,

Ceciel

CursistenExpo in film (foto-video & omroep Tilburg)

Dag allemaal,

De CursistenExposisitie was een groot succes, waar cursisten en ik veel energie en waardering hebben gekregen. Ik moest er echt even van bijkomen, zo veel mensen en en zo veel lovende reacties. Genieten!

Hier een link naar de uitzending van “Cultuur” van Omroep Tilburg waar de expositie te zien is. Vanaf 05m:50s: (https://player.demediahub.nl/video/108220206/cultuur-seizoen-6-aflevering-30)

Daarnaast heeft Erwin Joosten een prachtige foto-video-impressie gemaakt, dankjewel! (https://youtu.be/Ow6o2NymbyQ)

Met kunstzinnige groet vanuit Sri Lanka,

Ceciel

15 jaar cursusatelier: dat vieren we!

Cursistenexpositie ’Van Kopstuk tot Boegbeeld’

Op vrijdag 6 april opent de tentoonstelling ‘Van Kopstuk tot Boegbeeld’ met werken in klei gemaakt door mensen uit Tilburg en omstreken. De makers zijn cursisten van beeldend kunstenaar en docent Ceciel van der Weide, die dit jaar het 15-jarig bestaan viert van haar atelier. De cursisten organiseren de expositie als hommage aan hun docent.

In 15 jaar tijd begeleidde Ceciel van der Weide honderden vrouwen, mannen en kinderen in het vormgeven in klei. Onder haar enthousiaste leiding ontstonden prachtige beelden, variërend van portretten, stillevens, wandsculpturen en keramiek. De expositie laat een selectie zien van de beste ‘kopstukken’ die in het atelier van ‘boegbeeld’ Ceciel van der Weide zijn ontstaan.

Adres:                                atelier-complex NS16 aan NS Plein 16.

opening:                            vrijdag 6 april om 19.30 uur.

Bezoekdagen:                 7-  8 – 12 – 13- 14- 15 april tussen 13 en 17 uur.

Laatste expo dag:         15 april van 13.00u tot 17.00u

Huiskamer concert:   15 april om  11.00 uur een koffieconcert van flamencogitarist Maurice Leenaars.

Entree:                              €10,- reserveren bij Henk Verhoeven (013- 5433349; info@kunstdichterbij.nl)

 

Oktober en november 2017: expositie cursistenwerk

Expositie cursisten in voorbereiding!

In de maand oktober en november wordt een expositie ingericht op een andere locatie dan mijn atelier. U kunt dan toch de werkstukken zien die cursisten gemaakt hebben. Er zal ook de mogelijkheid zijn om hun werk te kopen. Komt dat zien!

Visuele terugblik op het seizoen januari t/m juli 2017 (veel kijkplezier!)

De open dagen van januari

Er was veel belangstelling (rond de 125 bezoekers) en al gauw waren alle cursusplaatsen ingevuld. Positieve reacties hoorden we en bezoekers waren verbaasd over het resultaat van de cursisten. Wachtlijsten werden vooral gevuld voor de CreCul werkweek en portret.

Mijn eigen werk

Portret is weer helemaal hot! Ik heb aan 4 portretopdrachten gewerkt. Ik merk dat ik weinig ruimte heb om tot mijn vrije werk te komen. De schoolactiviteiten vragen veel tijd en mijn cursussen zijn helemaal vol. Mijn creativiteit ligt vooral bij de kinderen op dit moment. Mijn verlangen is dat ik dit jaar een balans kan vinden in kunstenaarschap en docentschap.

Lessen beeldende vorm op school

Voor het eerst had ik mij aangesloten bij de schoolthema’s. Leuke thema’s maar voor mij soms moeilijk om een didactische opbouwende lijn er in te krijgen. Ik wil graag de kinderen een basis geven. Werken met verschillende technieken en de beeldaspecten aanbod laten komen. De kinderen hebben vooral geëxperimenteerd met allerlei materialen en ik ben op een speelse creatieve manier in gedoken in de thema’s.

Voor het nieuwe schooljaar

Ik ga aan de slag met eigen thema’s zodat ik een opbouwende lijn kan neerzetten. In het eerste blok komen verschillende druktechnieken aan bod met de beeldaspecten lijn, vorm en compositie. Het experimenteren met allerlei drukmaterialen en de producten samenbundelen in zelf gemaakte boekjes of kunstkaarten.

Om aandacht te kunnen geven aan ieder kind zoek ik vrijwilligers die mij op deze dagen willen helpen.

Cursus model boetseren

We hebben voor het eerst een aantal wassen beeldjes in brons gegoten bij Bick art in Weelde. Het was zeer bijzonder om het hele proces te ervaren. Heel bewerkelijk, erg gezellig en heel leuk resultaat. Nieuw  voor volgend seizoen: vanwege de grote vraag naar portret combineer ik portret en model in deze cursus. Wie kent markante personen die portretmodel willen zitten voor 5x in mijn atelier. Ik zoek mensen voor de woensdagavond en voor de vrijdagochtend?

Cursus portret boetseren

Het is fijn te zien dat cursisten groeien in het leren kijken en vormgeven. Het was een fijne groep die open en betrokken met elkaar was en aandachtig werkte aan hun portretten. Twee gevorderde cursisten gaan de stap wagen om hun familie te vereeuwigen in de workshop dierbare boetseren.

De atelierdagen

De woensdagochtend is een druk bezochte atelierdag met inspirerende vaste cursisten die meer willen dan een mooi plaatje. Er wordt gestoeid met thema’s en het uitproberen van nieuwe technieken. Men werkt aan inhoud en de sfeer waarin dit gebeurt, geeft mij een soort kunstacademie gevoel. De zaterdaggroep was wat rommeliger afgelopen tijd omdat er én vele zaterdagen wegvielen en José (een vast maatje van mij) ernstig ziek werd. Ik hoop van harte dat er een oplossing voor José gevonden gaat worden en wens haar en haar man veel kracht toe.

Cursus keramiek

De cursisten werkten met veel passie en met behulp van de aangeleerde keramische technieken aan eigen ideeën. Een aantal hebben meegedaan met de raku stook en de resultaten waren verrassend. Kijk zelf maar!

Workshop wandsculpturen

De meeste deelnemers verbaasde zich over de vele mogelijkheden van de klei. De natuurvoorwerpen werden bekeken en vertaald in eigen ritmes, compositie en texturen. Het mooiste moment is wanneer je in de flow komt van je eigen beweging die van binnenuit komt (in stilte).

CreCul werkweek

Het thema was historie. Er waren deelnemers die hun eigen historie uitwerkte of waar ze in de geschiedenis door geraakt zijn. Het was een fantastische groep vrouwen die het creatieve proces aan gingen. Emoties kwamen los en er gebeurde boeiende dingen. De nabespreking van het werk gaf veel inzicht. Deze werkweken blijven mijn topper, als je het mij vraagt!

De raku stook

Heel veel geluk en…een grote klus van 11 stoken…..pffffffffff. Het weer was fantastisch en de gasflessen die opraakte werden door hulp van een wandelbos-bewoner vervangen zodat we door konden gaan. Fijn zo’n buurt!

Ten slotte

Het was een mooi half jaar, waar wederom veel neergezet is door de cursisten en mezelf. Ik wil iedereen die ik zo fijn om me heen heb bedanken!

Met kunstzinnige groet,

Ceciel