Laaste inschrijfmogelijkheden!

Dag allemaal,

Er zijn nog alleen plaatsen vrij bij:
(1) model boetseren op woensdagavond: 3 plaatsen
(2) raku stoken,
(3) CreCul werkweken.

Dus wees er snel bij!

Met kunstzinnige groet,

Ceciel

CursistenExpo in film (foto-video & omroep Tilburg)

Dag allemaal,

De CursistenExposisitie was een groot succes, waar cursisten en ik veel energie en waardering hebben gekregen. Ik moest er echt even van bijkomen, zo veel mensen en en zo veel lovende reacties. Genieten!

Hier een link naar de uitzending van “Cultuur” van Omroep Tilburg waar de expositie te zien is. Vanaf 05m:50s: (https://player.demediahub.nl/video/108220206/cultuur-seizoen-6-aflevering-30)

Daarnaast heeft Erwin Joosten een prachtige foto-video-impressie gemaakt, dankjewel! (https://youtu.be/Ow6o2NymbyQ)

Met kunstzinnige groet vanuit Sri Lanka,

Ceciel

15 jaar cursusatelier: dat vieren we!

Cursistenexpositie ’Van Kopstuk tot Boegbeeld’

Op vrijdag 6 april opent de tentoonstelling ‘Van Kopstuk tot Boegbeeld’ met werken in klei gemaakt door mensen uit Tilburg en omstreken. De makers zijn cursisten van beeldend kunstenaar en docent Ceciel van der Weide, die dit jaar het 15-jarig bestaan viert van haar atelier. De cursisten organiseren de expositie als hommage aan hun docent.

In 15 jaar tijd begeleidde Ceciel van der Weide honderden vrouwen, mannen en kinderen in het vormgeven in klei. Onder haar enthousiaste leiding ontstonden prachtige beelden, variërend van portretten, stillevens, wandsculpturen en keramiek. De expositie laat een selectie zien van de beste ‘kopstukken’ die in het atelier van ‘boegbeeld’ Ceciel van der Weide zijn ontstaan.

Adres:                                atelier-complex NS16 aan NS Plein 16.

opening:                            vrijdag 6 april om 19.30 uur.

Bezoekdagen:                 7-  8 – 12 – 13- 14- 15 april tussen 13 en 17 uur.

Laatste expo dag:         15 april van 13.00u tot 17.00u

cursistenexpositie

Huiskamer concert:   15 april om  11.00 uur een koffieconcert van flamencogitarist Maurice Leenaars.

Entree:                              €10,- reserveren bij Henk Verhoeven (013- 5433349; info@kunstdichterbij.nl)

 

Oktober en november 2017: expositie cursistenwerk

Expositie cursisten in voorbereiding!

In de maand oktober en november wordt een expositie ingericht op een andere locatie dan mijn atelier. U kunt dan toch de werkstukken zien die cursisten gemaakt hebben. Er zal ook de mogelijkheid zijn om hun werk te kopen. Komt dat zien!

Visuele terugblik op het seizoen januari t/m juli 2017 (veel kijkplezier!)

De open dagen van januari

Er was veel belangstelling (rond de 125 bezoekers) en al gauw waren alle cursusplaatsen ingevuld. Positieve reacties hoorden we en bezoekers waren verbaasd over het resultaat van de cursisten. Wachtlijsten werden vooral gevuld voor de CreCul werkweek en portret.

Mijn eigen werk

Portret is weer helemaal hot! Ik heb aan 4 portretopdrachten gewerkt. Ik merk dat ik weinig ruimte heb om tot mijn vrije werk te komen. De schoolactiviteiten vragen veel tijd en mijn cursussen zijn helemaal vol. Mijn creativiteit ligt vooral bij de kinderen op dit moment. Mijn verlangen is dat ik dit jaar een balans kan vinden in kunstenaarschap en docentschap.

Lessen beeldende vorm op school

Voor het eerst had ik mij aangesloten bij de schoolthema’s. Leuke thema’s maar voor mij soms moeilijk om een didactische opbouwende lijn er in te krijgen. Ik wil graag de kinderen een basis geven. Werken met verschillende technieken en de beeldaspecten aanbod laten komen. De kinderen hebben vooral geëxperimenteerd met allerlei materialen en ik ben op een speelse creatieve manier in gedoken in de thema’s.

Voor het nieuwe schooljaar

Ik ga aan de slag met eigen thema’s zodat ik een opbouwende lijn kan neerzetten. In het eerste blok komen verschillende druktechnieken aan bod met de beeldaspecten lijn, vorm en compositie. Het experimenteren met allerlei drukmaterialen en de producten samenbundelen in zelf gemaakte boekjes of kunstkaarten.

Om aandacht te kunnen geven aan ieder kind zoek ik vrijwilligers die mij op deze dagen willen helpen.

 

Cursus model boetseren

We hebben voor het eerst een aantal wassen beeldjes in brons gegoten bij Bick art in Weelde. Het was zeer bijzonder om het hele proces te ervaren. Heel bewerkelijk, erg gezellig en heel leuk resultaat. Nieuw  voor volgend seizoen: vanwege de grote vraag naar portret combineer ik portret en model in deze cursus. Wie kent markante personen die portretmodel willen zitten voor 5x in mijn atelier. Ik zoek mensen voor de woensdagavond en voor de vrijdagochtend?

 

Cursus portret boetseren

Het is fijn te zien dat cursisten groeien in het leren kijken en vormgeven. Het was een fijne groep die open en betrokken met elkaar was en aandachtig werkte aan hun portretten. Twee gevorderde cursisten gaan de stap wagen om hun familie te vereeuwigen in de workshop dierbare boetseren.

 

De atelierdagen

De woensdagochtend is een druk bezochte atelierdag met inspirerende vaste cursisten die meer willen dan een mooi plaatje. Er wordt gestoeid met thema’s en het uitproberen van nieuwe technieken. Men werkt aan inhoud en de sfeer waarin dit gebeurt, geeft mij een soort kunstacademie gevoel. De zaterdaggroep was wat rommeliger afgelopen tijd omdat er én vele zaterdagen wegvielen en José (een vast maatje van mij) ernstig ziek werd. Ik hoop van harte dat er een oplossing voor José gevonden gaat worden en wens haar en haar man veel kracht toe.

 

Cursus keramiek

De cursisten werkten met veel passie en met behulp van de aangeleerde keramische technieken aan eigen ideeën. Een aantal hebben meegedaan met de raku stook en de resultaten waren verrassend. Kijk zelf maar!

 

Workshop wandsculpturen

De meeste deelnemers verbaasde zich over de vele mogelijkheden van de klei. De natuurvoorwerpen werden bekeken en vertaald in eigen ritmes, compositie en texturen. Het mooiste moment is wanneer je in de flow komt van je eigen beweging die van binnenuit komt (in stilte).

 

CreCul werkweek

Het thema was historie. Er waren deelnemers die hun eigen historie uitwerkte of waar ze in de geschiedenis door geraakt zijn. Het was een fantastische groep vrouwen die het creatieve proces aan gingen. Emoties kwamen los en er gebeurde boeiende dingen. De nabespreking van het werk gaf veel inzicht. Deze werkweken blijven mijn topper, als je het mij vraagt!

 

De raku stook

Heel veel geluk en…een grote klus van 11 stoken…..pffffffffff. Het weer was fantastisch en de gasflessen die opraakte werden door hulp van een wandelbos-bewoner vervangen zodat we door konden gaan. Fijn zo’n buurt!

 

Ten slotte

Het was een mooi half jaar, waar wederom veel neergezet is door de cursisten en mezelf. Ik wil iedereen die ik zo fijn om me heen heb bedanken!

Met kunstzinnige groet,

Ceciel

Terugblik op het seizoen september 2016 t/m januari 2017 (met foto’s)

Beeldende vorm lessen op school

Het is erg leuk om in samenwerking met school de thema’s uit te werken. Ik speel en fantaseer weer als een kind, geweldig! Afgelopen periode had ik hulp van lieve vrijwilligers, ik ben op zoek naar een aantal vrijwilligers die mij op maandag of dinsdag willen helpen! De verschillende thema’s die langs kwamen:

Op een onbewoond eiland (groep 3,4 en 5) – Hoe overleef je met klei?

Onderdeel: lepels ,schaaltjes schenkkannen en bordjes kleien en daarna decoreren met klei engobes.

Met takken en touw bouwde groep 5  met heel veel plezier hutten . Deze werden met klei, hooi en jute dichtgemaakt en prachtig versierd in aarde kleuren. Een heel dorp staat nu op de speelplaats te pronken .

In geuren en kleuren (groep 6,7 en 8) – Wie is er bang voor kleur?

De leerlingen leerden inhoudelijk veel over kleur en hun toepassingen. Ze bezochten het rijksmuseum en zagen de nachtwacht en hoorde verhalen over de gouden eeuw. De kleurencirkel leerde ze te gebruiken en ze kunnen nu kleuren analyseren. De prachtige herfst tak met vallende blaadjes in de schoolgang is het resultaat van drie groepen die hebben leren mengen in een geurend atelier.

Winter wende (kleuters)

Het Germaanse oerfeest van het vieren van het keerpunt van de kortste dag naar het nieuw licht. Vruchtbaarheid , nieuw leven stond centraal  bij de Germanen  echter de christenen maakten hun eigen kerst verhaal met elementen van de winter wende. Dankzij de hulp van mijn cursisten hebben de kleuters gewerkt aan de natuur versieringen. Ze leerden knopen, rijgen, pompoentjes maken en takken te omwikkelen. Met druktechnieken hebben ze later een winterse vertelling gedrukt.

Diep in de zee (groep 3, 4 en 5) is ons huidige project.

De leerlingen gaan een dansvoorstelling maken , bouwen aan een decor en maken hun eigen kostuums. Vanuit een moodbord en woorden velden ontstaan prachtige ideeën die verdere uitwerking vragen.

Atelier Tak is de naschoolse activiteit in mijn atelier.

Een groepje kinderen heeft aan een kunstdraaimolen gewerkt. In de stijl van verschillende beroemde kunstenaars ontwierpen ze uitzonderlijk leuke kunstkaarten.

Eerst leren van de grote meesters en dan eens kijken of het gaat lijken!

Binnenkort gaan talentvolle leerlingen van groep 8 zelfportretten leren tekenen, schilderen en boetseren.

De Brabantse ambachtsdag

De ambachtsdag waar ik aan mee deed was  helaas geen succes. Weinig belangstellenden voor de lezing en 7 personen deden mee aan de workshop maskers maken. Jammer, want portret is een mooi & interessant ambacht waar veel over te vertellen valt.

Modelcursus

“sexy lexie”, het nieuwe beweegbare skelet, heeft al veel duidelijkheid verschaft in het begrijpen van de schedel, het sleutelbeen en het bekkengebied.

Het werken met boetseerwas gaat sommige erg goed af en andere vinden het een plakkerige aangelegenheid. Komend seizoen gaat een aantal mensen verder in was. Met carnaval worden ze gegoten bij Bick Art.

Portret boetseren

humor ontbrak niet tijdens deze uren. De gezellige portretgroep was leergierig en erg fijn om mee te werken. Twee leuke portretmodellen zorgde voor leerzame momenten.

De atelierdagen

Dat bedenk je niet dat ontstaat in het stille proces van groei! Natuur is hot! Er was grote belangstelling voor het maken van organische groeivormen deze seizoensronde. Leuk om te zien hoe cursisten na een tijdje de flow pakken van hoe vormen natuurlijk groeien.

Keramiek cursus

De cursisten werkten met behulp van de aangeleerde keramische technieken aan eigen ideeën. De nieuwe cursisten volgde een aantal basis lessen. Deze zijn prachtig secuur uitgevoerd en zullen geglazuurd worden in de raku workshop die in april gepland is. Het is weer gebleken dat als je de techniek niet goed leert je voor problemen komt te staan bij de uitwerking van je idee. Als docent dien ik meer de lessen te begrenzen in basis en gevorderde.

Al met al hebben we weer veel gedaan de afgelopen maanden! Cursisten bedankt, op naar een vruchtbaar nieuw jaar!

Met kunstzinnige groet,

Ceciel

 

Open dagen: 28 & 29 januari tussen 11.00 en 17.00 uur!

Kom op 28 of 29 januari kijken naar het resultaat van de cursisten en geniet van de sfeervolle omgeving. Er zijn demonstraties en u kunt zich inschrijven voor een van de nieuwe cursussen of workshops (zoals Portret, model, keramiek en atelierdagen)! Cursus of workshop volgen bij Ceciel betekent:

  • Werken in een professioneel ingericht atelier midden in een groene omgeving
  • Les krijgen van een vakvrouw en bevoegd docent
  • Ontdekken van de vele mogelijkheden van klei

 

Tot de 28ste of 29ste!

Met kunstzinnige groet,

Ceciel
(auteurslaan 7, Tilburg / info@cecielvanderweide.nl / 0640409402)

Terugblik op het seizoen februari t/m juli 2016

Expositie Urmond
Een mooie druk bezochte expositie in het terpkerkje in Urmond. Ik ben nog op zoek naar een mooie ruimte om het stilteveld voor een jaar te plaatsen. Ben of ken jij een geïnteresseerde?

Beeldende vorm lessen op school
Dit werpt nu echt vruchten af. Kinderen én leerkrachten komen graag naar de lessen. Ik zie duidelijk vooruitgang in de vaardigheden en in de werkhouding. De school wordt opgevrolijkt door de fantastische werkstukken van de kids.

Nieuw op school: ik ga aansluiten met de thema’s van school en werk alleen de maandag en dinsdag voor school. De naschoolse activiteiten  van atelier Tak zullen op maandagmiddag  in mijn atelier plaatsvinden.

Ik zoek nog een aantal vrijwilligers dat mij op deze dagen willen helpen!

Modelcursus
Het is belangrijk je gereedschap te ontdekken. Het slaghout bijvoorbeeld werkt voor je en dat werd door een aantal mensen ontdekt. Mooie stoere beelden die een krachtige richting en toets hebben. Een ander tweetal hield zich bezig met constructie en anatomie tekenen. Welke assen zie je en hoe zijn de richtingen. Een soort bouwtekening maken om daarna het beeld 3D te kunnen boetseren.

Nieuw voor volgend seizoen: (1) een beweegbaar skelet staat ter beschikking  om beter te begrijpen hoe het menselijke lichaam in elkaar steekt, (2) De laatste 5 lessen gaan we met was werken en eventueel de mogelijkheid scheppen deze in brons af te gieten.

Portret boetseren
De dinsdagavond cursus is bewust vervallen en dat bevalt mij prima. De vrijdagochtend groep was kleiner maar heel betrokken met elkaar; wat een aangename en gezellige sfeer gaf. Een van de cursisten heeft prachtig nieuwe boetseerhoutjes gemaakt voor het atelier (bedankt!). Ze worden veelvuldig gebruikt. Nu hopen dat ze langer houdbaar zijn dan die van uit de winkels.

Nieuw komend seizoen: voor 26 november doe ik mee met de Brabantse ambachtsdag. Ik ga deze dag een lezing en demonstratie   geven over portret. Voor de belanggestelden heb ik een weekendworkshop portret ingepland op 9 t/m 11 december (13 januari op sokkel zetten).

De atelierdagen
In de druk bezochte dagen werd zeer gevarieerd gewerkt. Sommige langdurige projecten haalde de oven niet in de vorm waarin ze geboetseerd waren. Nieuwe wegen en mogelijkheden ontstonden bij toeval. Dat kan in sommige gevallen het werk ten goede komen. Klei heeft geweldige en vele eigenschappen die je moet leren hanteren op de juiste wijze. Zie de foto’s hieronder:

Keramiekcursus
De cursisten werkten met behulp van de aangeleerde keramische technieken aan eigen ideeën. Leuke samengestelde vormen ontstonden. Enigszins teleurgesteld waren we over het resultaat van de gekochte glazuren.  Te dun, te dik, de effecten verdwenen na een tweede stook enz. enz. Dit gaan we anders aanpakken!

Nieuw komend seizoen: een andere aanpak om werkstukken te voorzien van kleur of glazuur. Bijv. buitenstook of rakustook organiseren met nieuwe technieken. Gekleurd kleislib of klei prepareren en een glazuurdeskundige uitnodigen voor een lezing.

Workshop wandsculpturen
Heel leuk te zien dat mensen die nog nooit met klei gewerkt hebben na de eerste dag geploeterd te     hebben toch een heel leuk resultaat kregen en met veel plezier de mogelijkheden van zichzelf en van de klei ontdekten!

CreCul werkweek
Het thema was “samengestelde vormen in een installatie”. Hier werd helemaal van afgeweken. De mensen hadden eigen plannen en dat kan. Werkweken zijn heerlijk om te begeleiden. Mensen komen in het creatieve proces en dan kunnen er boeiende dingen gebeuren.  De foto’s spreken voor zich.

De raku stook
Twee weekenden achter elkaar gestookt. Veel proefjes gemaakt van aangeschafte mooie glazuren en nieuwe recepten uitgeprobeerd. Intensieve dagen van opschrijven wat de resultaten zijn van bepaalde combinaties…

Eén stook weekend heb ik alleen met mijn stookmaatje Jose gedaan. Dit ging prima zelfs voor de plotselinge regenbui vonden we een oplossing zo ook voor de grote schaal van mijn dochter. Leuk om te improviseren en te ontdekken.

Nieuw komende tijd: Ik heb het idee om komende periode mij meer te gaan specialiseren in buiten stoken. Informatie inwinnen, lezen, kijken, vragen en in Hongarije gaan kijken of zij andere technieken toe passen. Misschien een werkweek stoken op ambachtelijke wijze in Hongarije gaan organiseren?

Tot slot
Tot zo ver mijn update! Op wederom een mooi, succesvol en kunstzinnig jaar!

Met kunstzinnige groet,

Ceciel