Terugblik op het seizoen september 2016 t/m januari 2017 (met foto’s)

Beeldende vorm lessen op school

Het is erg leuk om in samenwerking met school de thema’s uit te werken. Ik speel en fantaseer weer als een kind, geweldig! Afgelopen periode had ik hulp van lieve vrijwilligers, ik ben op zoek naar een aantal vrijwilligers die mij op maandag of dinsdag willen helpen! De verschillende thema’s die langs kwamen:

Op een onbewoond eiland (groep 3,4 en 5) – Hoe overleef je met klei?

Onderdeel: lepels ,schaaltjes schenkkannen en bordjes kleien en daarna decoreren met klei engobes.

Met takken en touw bouwde groep 5  met heel veel plezier hutten . Deze werden met klei, hooi en jute dichtgemaakt en prachtig versierd in aarde kleuren. Een heel dorp staat nu op de speelplaats te pronken .

In geuren en kleuren (groep 6,7 en 8) – Wie is er bang voor kleur?

De leerlingen leerden inhoudelijk veel over kleur en hun toepassingen. Ze bezochten het rijksmuseum en zagen de nachtwacht en hoorde verhalen over de gouden eeuw. De kleurencirkel leerde ze te gebruiken en ze kunnen nu kleuren analyseren. De prachtige herfst tak met vallende blaadjes in de schoolgang is het resultaat van drie groepen die hebben leren mengen in een geurend atelier.

Winter wende (kleuters)

Het Germaanse oerfeest van het vieren van het keerpunt van de kortste dag naar het nieuw licht. Vruchtbaarheid , nieuw leven stond centraal  bij de Germanen  echter de christenen maakten hun eigen kerst verhaal met elementen van de winter wende. Dankzij de hulp van mijn cursisten hebben de kleuters gewerkt aan de natuur versieringen. Ze leerden knopen, rijgen, pompoentjes maken en takken te omwikkelen. Met druktechnieken hebben ze later een winterse vertelling gedrukt.

Diep in de zee (groep 3, 4 en 5) is ons huidige project.

De leerlingen gaan een dansvoorstelling maken , bouwen aan een decor en maken hun eigen kostuums. Vanuit een moodbord en woorden velden ontstaan prachtige ideeën die verdere uitwerking vragen.

Atelier Tak is de naschoolse activiteit in mijn atelier.

Een groepje kinderen heeft aan een kunstdraaimolen gewerkt. In de stijl van verschillende beroemde kunstenaars ontwierpen ze uitzonderlijk leuke kunstkaarten.

Eerst leren van de grote meesters en dan eens kijken of het gaat lijken!

Binnenkort gaan talentvolle leerlingen van groep 8 zelfportretten leren tekenen, schilderen en boetseren.

De Brabantse ambachtsdag

De ambachtsdag waar ik aan mee deed was  helaas geen succes. Weinig belangstellenden voor de lezing en 7 personen deden mee aan de workshop maskers maken. Jammer, want portret is een mooi & interessant ambacht waar veel over te vertellen valt.

Modelcursus

“sexy lexie”, het nieuwe beweegbare skelet, heeft al veel duidelijkheid verschaft in het begrijpen van de schedel, het sleutelbeen en het bekkengebied.

Het werken met boetseerwas gaat sommige erg goed af en andere vinden het een plakkerige aangelegenheid. Komend seizoen gaat een aantal mensen verder in was. Met carnaval worden ze gegoten bij Bick Art.

Portret boetseren

humor ontbrak niet tijdens deze uren. De gezellige portretgroep was leergierig en erg fijn om mee te werken. Twee leuke portretmodellen zorgde voor leerzame momenten.

De atelierdagen

Dat bedenk je niet dat ontstaat in het stille proces van groei! Natuur is hot! Er was grote belangstelling voor het maken van organische groeivormen deze seizoensronde. Leuk om te zien hoe cursisten na een tijdje de flow pakken van hoe vormen natuurlijk groeien.

Keramiek cursus

De cursisten werkten met behulp van de aangeleerde keramische technieken aan eigen ideeën. De nieuwe cursisten volgde een aantal basis lessen. Deze zijn prachtig secuur uitgevoerd en zullen geglazuurd worden in de raku workshop die in april gepland is. Het is weer gebleken dat als je de techniek niet goed leert je voor problemen komt te staan bij de uitwerking van je idee. Als docent dien ik meer de lessen te begrenzen in basis en gevorderde.

Al met al hebben we weer veel gedaan de afgelopen maanden! Cursisten bedankt, op naar een vruchtbaar nieuw jaar!

Met kunstzinnige groet,

Ceciel