Expositie Urmond
Een mooie druk bezochte expositie in het terpkerkje in Urmond. Ik ben nog op zoek naar een mooie ruimte om het stilteveld voor een jaar te plaatsen. Ben of ken jij een geïnteresseerde?

Beeldende vorm lessen op school
Dit werpt nu echt vruchten af. Kinderen én leerkrachten komen graag naar de lessen. Ik zie duidelijk vooruitgang in de vaardigheden en in de werkhouding. De school wordt opgevrolijkt door de fantastische werkstukken van de kids.

Nieuw op school: ik ga aansluiten met de thema’s van school en werk alleen de maandag en dinsdag voor school. De naschoolse activiteiten  van atelier Tak zullen op maandagmiddag  in mijn atelier plaatsvinden.

Ik zoek nog een aantal vrijwilligers dat mij op deze dagen willen helpen!

Modelcursus
Het is belangrijk je gereedschap te ontdekken. Het slaghout bijvoorbeeld werkt voor je en dat werd door een aantal mensen ontdekt. Mooie stoere beelden die een krachtige richting en toets hebben. Een ander tweetal hield zich bezig met constructie en anatomie tekenen. Welke assen zie je en hoe zijn de richtingen. Een soort bouwtekening maken om daarna het beeld 3D te kunnen boetseren.

Nieuw voor volgend seizoen: (1) een beweegbaar skelet staat ter beschikking  om beter te begrijpen hoe het menselijke lichaam in elkaar steekt, (2) De laatste 5 lessen gaan we met was werken en eventueel de mogelijkheid scheppen deze in brons af te gieten.

Portret boetseren
De dinsdagavond cursus is bewust vervallen en dat bevalt mij prima. De vrijdagochtend groep was kleiner maar heel betrokken met elkaar; wat een aangename en gezellige sfeer gaf. Een van de cursisten heeft prachtig nieuwe boetseerhoutjes gemaakt voor het atelier (bedankt!). Ze worden veelvuldig gebruikt. Nu hopen dat ze langer houdbaar zijn dan die van uit de winkels.

Nieuw komend seizoen: voor 26 november doe ik mee met de Brabantse ambachtsdag. Ik ga deze dag een lezing en demonstratie   geven over portret. Voor de belanggestelden heb ik een weekendworkshop portret ingepland op 9 t/m 11 december (13 januari op sokkel zetten).

De atelierdagen
In de druk bezochte dagen werd zeer gevarieerd gewerkt. Sommige langdurige projecten haalde de oven niet in de vorm waarin ze geboetseerd waren. Nieuwe wegen en mogelijkheden ontstonden bij toeval. Dat kan in sommige gevallen het werk ten goede komen. Klei heeft geweldige en vele eigenschappen die je moet leren hanteren op de juiste wijze. Zie de foto’s hieronder:

Keramiekcursus
De cursisten werkten met behulp van de aangeleerde keramische technieken aan eigen ideeën. Leuke samengestelde vormen ontstonden. Enigszins teleurgesteld waren we over het resultaat van de gekochte glazuren.  Te dun, te dik, de effecten verdwenen na een tweede stook enz. enz. Dit gaan we anders aanpakken!

Nieuw komend seizoen: een andere aanpak om werkstukken te voorzien van kleur of glazuur. Bijv. buitenstook of rakustook organiseren met nieuwe technieken. Gekleurd kleislib of klei prepareren en een glazuurdeskundige uitnodigen voor een lezing.

Workshop wandsculpturen
Heel leuk te zien dat mensen die nog nooit met klei gewerkt hebben na de eerste dag geploeterd te     hebben toch een heel leuk resultaat kregen en met veel plezier de mogelijkheden van zichzelf en van de klei ontdekten!

CreCul werkweek
Het thema was “samengestelde vormen in een installatie”. Hier werd helemaal van afgeweken. De mensen hadden eigen plannen en dat kan. Werkweken zijn heerlijk om te begeleiden. Mensen komen in het creatieve proces en dan kunnen er boeiende dingen gebeuren.  De foto’s spreken voor zich.

De raku stook
Twee weekenden achter elkaar gestookt. Veel proefjes gemaakt van aangeschafte mooie glazuren en nieuwe recepten uitgeprobeerd. Intensieve dagen van opschrijven wat de resultaten zijn van bepaalde combinaties…

Eén stook weekend heb ik alleen met mijn stookmaatje Jose gedaan. Dit ging prima zelfs voor de plotselinge regenbui vonden we een oplossing zo ook voor de grote schaal van mijn dochter. Leuk om te improviseren en te ontdekken.

Nieuw komende tijd: Ik heb het idee om komende periode mij meer te gaan specialiseren in buiten stoken. Informatie inwinnen, lezen, kijken, vragen en in Hongarije gaan kijken of zij andere technieken toe passen. Misschien een werkweek stoken op ambachtelijke wijze in Hongarije gaan organiseren?

Tot slot
Tot zo ver mijn update! Op wederom een mooi, succesvol en kunstzinnig jaar!

Met kunstzinnige groet,

Ceciel